De brandweeracademie heeft het onderzoek van rookverspreiding in woongebouwen gepubliceerd.
“Zolang banken en matrassen veel rook blijven produceren, heeft elke brandpreventieve maatregel om rookverspreiding te beperken onvoldoende effect. De combinatie van het beperken van synthetisch materiaal in de inventaris én het sluiten van deuren is het meest effectief”, stellen onderzoekers van de Brandweeracademie van het IFV. Vandaag verscheen het rapport Rookverspreiding in woongebouwen.
In de zomer van 2019 deden de Brandweeracademie van het IFV, Veiligheidsregio Utrecht en Brandweer Nederland negentien experimenten in een leegstaand woon-zorgcomplex in Oudewater. De analyse van de enorme hoeveelheid data levert vier belangrijke conclusies op:
- De nieuwe eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) dat in 2021 van kracht wordt, zoals zelfsluitende en rookwerende deuren, zijn maar beperkt effectief en niet voor de (zeer) kwetsbare ouderen die minder zelfredzaam zijn.
- Deze voorzieningen om rookverspreiding tegen te gaan zijn alleen doeltreffend, als ook iets gedaan wordt aan de rookproductie van de bron van de brand, met name banken en matrassen.
- Een brandende bank leidt niet alleen tot een dodelijke situatie in de desbetreffende woning, maar ook in andere woningen.
- Stay-in-place, dit wil zeggen bewoners in een niet-brandende woning laten blijven zitten en niet vluchten, is alleen mogelijk als de rookproductie sterk wordt beperkt.
Lees het gehele bericht op de site van het IFV.
Download hier het gehele rapport “Rookverspreiding in woongebouwen”